Solarij i sunce

Solarij i sunce

Solarij i sunce

Sunce je izvor života. Izlaganje suncu je zdravo i uglavnom ga obožavamo.
Kod nas je to povezano sa ljetom, opuštanjem, godišnjim odmorom i ležernijem pristupu prema svemu…
Preplanula koža, kao rezultat, izgleda lijepo i zanosno.
Međutim, neophodno je, redovito i pažljivo štititi se od štetnih UVA i UVB zraka.
Pažljivo izaberite, ako još niste, vaše preparate i kremice za prije i poslije sunčanja i uživajte!
Naš izbor je njega, ljepota, ugoda i zdravlje.

Izlaganje suncu može imati i štetan učinak, ovisno o duljini i učestalosti izlaganja, te o intenzitetu sunčeve svjetlosti. Umjereno izlaganje ima povoljan učinak na ljudski organizam. Time se potiče složeni mehanizam stvaranja vitamina D, koji poput hormona djeluje na različite metaboličke procese. Vitamin D regulira metabolizam kalcija i fosfata, te je važan za sprječavanje nastanka rahitisa i osteoporoze, ali i za liječenje tih poremećaja. Umjereno sunčanje, također potiče bolji protok krvi, povećava stvaranje hemoglobina i melanina. Pojačava mitozu epidermalnih stanica, čime pomaže stvaranju zadebljanog rožnatog sloja kože, te jačanje njene otpornosti.

Štetno djelovanje se javlja pri prečestom i nekontroliranom izlaganju solariju ili suncu, nezaštićene kože.
Mogu se pojaviti akutna oštećenja, vidljiva po crvenilu, pojavi plikova i sl. Fotoalergijske ili fototoksične reakcije također, neki su od trenutnih simptoma. Manja oštećenja organizam vremenom može popraviti, međutim veća oštećenja ostaju trajno, u vidu naborane i prerano ostarjele kože sa različitim dermatozama, flekama, teleangiektazijama, keratozama…

UVA zrake čine 95 % sunčeva spektra i upravo zahvaljujući njima, koža dobiva lijepu preplanulu boju.
(Naglasak je na umjerenom izlaganju!)

UVB zrake čine 3-4% sunčeva spektra, 1000 puta su jače i krivci su za površinske opekotine. Količina ovih zraka u lampama za solarije, određuje količinu sunčanja i štetnost solarija, čime je definirana i ispravnost solarija.
Lampe tip III omjera 1 %, jedino su dozvoljene i prihvatljive za sunčanje.
UVC zrake su izuzetno jakog UV zračenja. U sunčevom spektru zastupljene su u vrlo malom postotku, znatno su kraće i dopiru tek do planinskih vrhova.Tako, bez obzira na njihovu potencijalnu štetnost, ne izazivaju poseban oprez, upravo iz razloga što uglavnom ne dopiru do prostora na kojima borave ljudi. A ove zrake nisu zastupljene u solarijima.

FAKTOR zaštite od sunca SPF.

Brojčana vrijednost faktora nam kazuje koliko se može produžiti individualno samozaštitno vrijeme boravka na suncu.
Npr. SPF 8 primjenjen na osobi koja može boraviti bez opasnosti  na suncu – 20 min, sa ovim sredstvom, vrijeme sunčanja može produžiti za 8 puta, znači ta osoba može boraviti na suncu 20×8 =160 min, bez opasnosti od štetnog učinka.

U skladu sa svim gore navedenim, a zbog povećanog broja oboljelih od kožnih karcinoma, što se tumači kao posljedica štetnog djelovanja, pretjeranog sunčanja(?), doneseni su novi propisi u korištenju lampi u solarijima.
Iste su morale biti prilagođene novim standardima u EU pa i kod nas, 2009. god.

Novim propisima smanjena je količina UVB zraka u lampama ispod 1 %, čime se sunčanje u solariju produžuje, UV svjetlost umjereno djeluje na melanocite, ne na epidermis, potičući proizvodnju melanina, zahvaljujući čemu koža dobiva brončanu boju.

Dakle, boja se dobiva zahvaljujući pojačanoj proizvodnji melanina, dok je prženje epidermalnog dijela kože izbjegnuto.
Želite li dobiti lijepu prirodnu umjereno tamnu boju kože, prije odlaska na more ili u prirodu, birajte solarije sa lampama TIP III i pripremite kožu za sunčano proljeće i ljeto.

Ali, želite li riješiti problem jesenske ili zimske depresije zbog nedostatka svjetlosti, učinite to također na ovaj način.
Ovo je svakako ugodniji, zdraviji, nešto duži ali za kožu prihvatljiviji način dobivanja lijepe, prirodno preplanule boje. I ne samo boje…

Hvala puno što ste podijelili priču sa Vašim Fb prijateljima...Share on Facebook